Trump, Kanada’ya ‘orman yangını dumanı istilası’ nedeniyle tarife tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump, Kanada’dan gelen orman yangını dumanlarını ‘istila’ olarak nitelendirdi ve bu gerekçeyle Kanada’ya yeni gümrük tarifeleri uygulamakla tehdit etti. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, Kanada’nın kuzeyindeki yangınlardan kaynaklanan dumanın ABD’nin büyük bölümünü kapladığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Ticaret savaşında yeni cephe
Trump, Kanada’nın bu ‘istilayı’ durdurmak için yeterli önlem almadığını iddia ederek, ülkeye uygulanan mevcut tarifelere ek olarak yüzde 25 oranında yeni bir vergi koymayı değerlendirdiğini söyledi. Bu tehdit, iki ülke arasında zaten gergin olan ticari ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı. Uzmanlar, bu tür bir adımın Kuzey Amerika ticaret anlaşması USMCA’nın ruhuna aykırı olacağı ve misillemeleri tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.
Yangın sezonu ve hava kalitesi endişeleri
Kanada, bu yıl rekor seviyede orman yangınıyla mücadele ediyor. Yangınlardan çıkan duman, ABD’nin kuzey eyaletlerinden Orta Batı’ya ve Doğu Kıyısı’na kadar geniş bir alanda hava kalitesini olumsuz etkiliyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), birçok bölge için hava kalitesi uyarıları yayımladı. Trump’ın tarife tehdidi, çevresel bir krizin ticari bir anlaşmazlığa dönüşme potansiyelini gözler önüne seriyor.
Yorumlar 0
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!