Sarımsak piyasasında Çin rekoltesi ve kalite ayrışması büyüyor

Sarımsak piyasasında Çin’in büyük rekoltesi ve yüksek stokları fiyatları baskılarken, yağış kaynaklı kalite kayıpları birinci sınıf ürünü destekliyor.

B
Haber Merkezi
Güncellenme: 14.08.2026 01:13
Paylaş
Sarımsak piyasasında Çin rekoltesi ve kalite ayrışması büyüyor
Borsa Bülten'i Google kaynaklarınıza ekleyin
Takip Et

Sarımsak piyasasında Çin’in 2026 sezonuna daha büyük rekolte ve yüksek stoklarla girmesi fiyatları baskılarken, yağış kaynaklı kalite kayıpları ihracata uygun birinci sınıf ürün arzını daralttı. CMB News Editoryal tarafından 13 Ağustos 2026’da yayımlanan piyasa güncellemesine göre, dökme ve düşük kaliteli sarımsak baskı altında kalırken primli dişler görece güçlü seyrini koruyor.

Çin’de ekim alanı yaklaşık %18 genişledi ve yeni sezon hasadının geçen yıla göre %15–%20 daha büyük olması bekleniyor. Buna karşılık devam eden yağışlar, hasat sonrası kurutmayı geciktirdi, bazı ürünlerde küflenmeye yol açtı ve ilk ihracat sevkiyatlarının geçen yıla kıyasla bir haftadan fazla gecikerek haziran başına sarkmasına neden oldu.

Sarımsak fiyatlarında kaliteye göre ayrışma

Çin sarımsak fiyatlarında haziran başı ile sonu arasında, yüksek kaliteli dişlerin sınırlı arzı ve vadeli piyasalardaki spekülatif faaliyetlerin etkisiyle yaklaşık 0,14 EUR/kg artış görüldü. Jinxiang’daki karışık kalite sarımsak fiyatları ise geçen yılki seviyesine yakın kaldı.

Fiyat hareketi, yükselişin bütün pazara yayılmadığını ve daha çok birinci sınıf kalitelerde yoğunlaştığını gösterdi. İhracata ve uzun süreli depolamaya uygun ürünler fiziksel talep ile vadeli piyasa faaliyetlerinden destek bulurken, düşük kaliteli ve küflenmiş sarımsakta satış baskısı daha belirgin hale geldi.

Çin dışındaki endikatif teklifler, küresel arz görünümünün genel olarak rahat kaldığına işaret etti. Hindistan çıkışlı organik sarımsak tozu FOB Yeni Delhi yaklaşık 6,57 EUR/kg, Mısır taze sarımsak FOB Kahire ise yaklaşık 1,05 EUR/kg seviyesinde işlem gördü; iki fiyat da temmuz sonuna göre yalnızca sınırlı artış gösterdi.

Ürün ve menşeiFiyatGörünüm
Çin, yüksek kaliteli dişlerHaziran boyunca yaklaşık 0,14 EUR/kg artışGörece güçlü
Çin, Jinxiang karışık kaliteGeçen yılki seviyeye yakınBüyük ölçüde yatay
Hindistan organik sarımsak tozu FOB Yeni DelhiYaklaşık 6,57 EUR/kgTemmuz sonuna göre sınırlı artış
Mısır taze sarımsak FOB KahireYaklaşık 1,05 EUR/kgTemmuz sonuna göre sınırlı artış

Çin’de rekolte ve stok baskısı

Çin’in sarımsak ekim alanındaki genişleme bölgelere göre farklılaştı. Jinxiang’da üretim kayda değer biçimde artarken Henan’da yatay kaldı, Pizhou’da hafif geriledi; diğer bölgelerde ise sınırlı değişiklik görüldü.

Eski mahsul stokları mayıs başındaki yaklaşık 1 milyon ton seviyesinden 600.000 ton civarına geriledi ve düşüşünü sürdürdü. Buna rağmen yüksek kaliteli ve standart sarımsak dahil toplam stokların sezon boyunca 5 milyon tonu aşması bekleniyor.

Yüksek miktardaki devreden stok, özellikle dökme ve düşük kaliteli ürünlerde envanter baskısını artırdı. Birinci sınıf ihracat kalitesinde arz daha dar olsa da toplam stokların büyüklüğü, sarımsakta geniş kapsamlı bir fiyat artışını sınırlayan unsurlar arasında yer aldı.

İhracat talebi ve lojistik maliyetleri

İhracat hacmi geçen yılki seviyelerin gerisinde kaldı. Deniz navlunlarındaki yükseliş, varış maliyetlerini artırarak bazı ithalatçıların alımlarını ertelemesine veya azaltmasına yol açtı.

Avrupalı alıcılar küflenmiş dişleri kabul etme konusunda daha isteksiz davranırken, Türkiye artan yerli üretim nedeniyle ithalatını azaltıyor. Afrika, Brezilya, Rusya ve Orta Doğu başlıca çıkış pazarları olmayı sürdürüyor; ancak bölgesel talep yapısı dengesiz ve daha yüksek fiyat seviyelerinde Çin’in daha büyük mahsulünü tamamen karşılayacak güçte görünmüyor.

Alıcılar açısından karışık kalite ve alt sınıf ürünlerde seçenekler artarken, ihracat kalitesindeki sarımsak için arz daha sınırlı kalıyor. Fiyatların belirlenmesinde yalnızca toplam ürün miktarı değil, ürünün kalitesi, depolama süresi ve lojistik maliyetleri de öne çıkıyor.

Öne çıkan piyasa ayrıntıları

  • Çin’de yeni sezon sarımsak hasadının geçen yıla göre %15–%20 daha büyük olması bekleniyor.
  • Çin’in sarımsak ekim alanı yaklaşık %18 genişledi.
  • Eski mahsul stokları yaklaşık 1 milyon tondan 600.000 ton civarına geriledi.
  • Toplam stokların yüksek kaliteli ve standart ürünlerle birlikte 5 milyon tonu aşması bekleniyor.
  • Yağışlar, ihracat kalitesindeki ürün havuzunu daraltarak ilk sevkiyatları haziran başına erteledi.
  • Avrupa, Türkiye ve diğer alıcı pazarlarında talep koşulları Çin’in artan arzını tamamen absorbe edecek düzeye ulaşmadı.

Yağışların kalite üzerindeki etkisi

Hasat sonrası kurutma döneminde devam eden yağışlar, sezonun temel sorunlarından biri oldu. Aşırı nem, mahsulün bir bölümünde küflenmeye neden olurken kurutma sürecini de geciktirdi.

Kaliteye duyarlı alıcılar denetimlerini sıkılaştırdı ve ihracat kalitesine uygun dişlerin toplam içindeki payı daraldı. Ana hasat dönemi tamamlandığı için kısa vadeli hava koşulları artık verim açısından kritik değil; ancak depolama ile kalan kurutma süreci açısından önemini koruyor.

Ağustos ayında piyasanın soğukta muhafaza edilmemiş üründen soğuk hava depolu ürüne geçmesi bekleniyor. Kaynak değerlendirmesine göre depolama maliyetleri ve kalite farkları, fiyat makaslarının oluşumunda giderek daha belirleyici hale gelecek.

Önümüzdeki üç güne ilişkin fiyat göstergeleri

Çin’in Jinxiang bölgesindeki dökme karışık sarımsakta yüksek stoklar nedeniyle standart sınıflar için görünüm büyük ölçüde yatay ve hafif aşağı yönlü. Birinci sınıf ihracat kalitesi ise durağan ile hafif güçlü arasında değerlendiriliyor.

Mısır taze sarımsak FOB fiyatı yaklaşık 1,05 EUR/kg seviyesinde istikrarlı kaldı. Önümüzdeki üç günde sert hareketleri tetikleyecek güçlü bir kısa vadeli faktör öngörülmüyor.

Hindistan organik sarımsak tozu FOB fiyatı yaklaşık 6,6 EUR/kg seviyesinde bulunuyor. İşleme talebinin desteğiyle durağan ile hafif güçlü bir görünüm sergileyen ürünün fiyatı, rekabetçi Çin taze ve işlenmiş arzıyla sınırlanıyor.

Kaynakta yer alan değerlendirmeye göre, daha büyük mahsul, yüksek stoklar ve dalgalı talep birleşimi standart sınıflarda kısa vadede yatay ila hafif aşağı yönlü bir görünüm oluşturuyor. Zorlu ihracat pazarlarına uygun birinci sınıf dişlerin ise kısıtlı bulunabilirlik ve başlıca hedef pazarlardan gelen yenileme ihtiyacı nedeniyle görece güçlü kalması bekleniyor.

Sarımsak piyasasında son durum, toplam arz bolluğu ile ihracat kalitesindeki ürün kıtlığının aynı anda yaşandığı iki kademeli yapıya işaret ediyor. Çin’de sezon ilerledikçe fiyatların, mutlak arz miktarından çok kalite farklılıklarını ve depolama maliyetlerini yansıtması bekleniyor.

Borsa Bülten'i Google'da Takip Edin

Haberlerimizi Google arama sonuçlarında öncelikli görmek için bizi kaynaklarınıza ekleyin.

Google Kaynaklarına Ekle

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Yasal Uyarı & Sorumluluk Reddi Beyanı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. ... Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı Borsabulten.com sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için Sorumluluk Reddi sayfamızı inceleyebilirsiniz.