Otomobilde Yeni ÖTV Dönemi: Motor Hacmine Çekiş Sistemi de Eklendi

TBMM'de kabul edilen kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı'na otomobillerde Özel Tüketim Vergisi oranlarını motor hacminin yanı sıra çekiş sistemine göre de belirleme yetkisi verildi.

B
Haber Merkezi
Güncellenme: 31.07.2026 02:56
Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun değişikliğiyle otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hesaplama sistemi köklü bir değişime hazırlanıyor. Düzenleme, vergi oranlarının belirlenmesinde tek kriter olan motor silindir hacmine “çekiş sistemi” parametresini de ekleyerek Cumhurbaşkanı’na yeni bir yetki alanı tanımlıyor.

16 Temmuz 2026 tarihinde komisyonda oylanarak kabul edilen önergeyle 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12’inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (c) bendinde önemli bir ekleme yapıldı. Yapılan değişiklikle “motor silindir hacmi” ibaresinin hemen ardından “çekiş sistemi” ifadesi de yasal metne dahil edildi. Bu değişiklik, ilerleyen dönemde araç fiyatlarını doğrudan etkilemesi beklenen yeni bir vergilendirme döneminin kapısını aralıyor.

Yeni Düzenlemeyle Hangi Kriterler Devreye Girecek?

Şu anda Türkiye’de otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi‘nde iki temel kriter belirleyici oluyor: motor silindir hacmi ve aracın matrahı (vergi matrahı). Yeni kanun değişikliği ile bu kriterlere üçüncü bir boyut eklenmiş olacak. Cumhurbaşkanı’na verilen yetki kapsamında, vergi oranlarının belirlenmesinde artık araçların çekiş sistemi de dikkate alınabilecek.

Bu değişiklikle birlikte 4×4 (dört tekerlekten çekiş), 4×2 (önden çekişli veya arkadan itişli) gibi farklı çekiş tiplerine sahip araçlar için motor hacimleriyle birlikte farklı Özel Tüketim Vergisi oranları uygulanabilmesinin önü açılmış oluyor. Düzenlemenin gerekçesinde, vergilendirmede çekiş gücünün de hesaba katılmasına imkan sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Önerge TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kabul Edildi

Teklif, bir dizi kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun değişikliği teklifinin bir parçası olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’nda ele alındı. Komisyonda oylanarak kabul edilen önergeyle 6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 sayılı kanunda yapılacak değişikliğin yasal dayanağı oluşturulmuş oldu. Düzenleme, yeni araç almayı planlayan bireyleri ve otomobil üreticilerini yakından ilgilendiriyor.

Cumhurbaşkanı’na tanınan bu yetkinin, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından hangi çekiş tipine hangi oranların uygulanacağına dair detayların belirlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı’na verilen yetkinin kullanılıp kullanılmayacağına veya ne zaman kullanılacağına dair resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Öne Çıkan Detaylar ve Düzenlemenin Kapsamı

  • Değişiklik, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12’inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (c) bendinde yapıldı.
  • Yasal metne “motor silindir hacmi” ibaresinden sonra “çekiş sistemi” ifadesi eklendi.
  • Cumhurbaşkanı’na, ÖTV oranlarını çekiş sistemine göre de belirleme yetkisi tanındı.
  • Olası uygulama alanları arasında 4×4, 4×2, önden çekişli ve arkadan itişli araçlar yer alıyor.
  • Şu anda vergi hesaplamasında motor hacmi ve matrah olmak üzere iki ana kriter kullanılıyor.
  • Düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy kabul edilerek yasal süreçte ilerledi.

Yapılan bu yasal değişiklik, otomobil fiyatlandırma stratejileri üzerinde doğrudan etkisi olabilecek bir hamle olarak kayıtlara geçti. Özellikle farklı çekiş sistemlerine sahip olan ve benzer motor hacimlerine sahip araçlar arasında vergi bazlı fiyat farklarının oluşabileceği bir dönem başlayabilir. Bu durum, araç tercihlerini ve pazar dinamiklerini etkileme potansiyeli taşıyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri ve bireysel araç alıcıları, Resmi Gazete’de yayımlanacak olan uygulama detaylarını bekliyor. Özel Tüketim Vergisi‘nde çekiş sisteminin de kriter olarak devreye girmesi, vergi adaleti tartışmalarını ve araç seçimlerini yeni bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor. Düzenlemeyle birlikte piyasada daha önce görülmemiş farklılaşmış vergi oranları gündeme gelebilir.

B
Haber Merkezi

Borsabulten.com, borsa, döviz, altın, kripto para ve ekonomi dünyasındaki son gelişmeleri anlık olarak okuyucularına sunan bağımsız bir haber platformudur. Piyasalardaki hareketleri yakından takip eden editör ekibimiz, yatırımcılar için değerli bilgileri tarafsız ve hızlı bir şekilde paylaşmayı hedefler.

Benzer Haberler

Araç muayene sistemi değişiyor: 20 yıllık yeni dönem resmen başladı

Türkiye'de araç muayene hizmetlerinde 20 yıllık yeni dönem başlıyor. 2027-2047 döneminde 352 istasyonla hizmet verecek TÜRKA, 1 milyar 720 milyon dolarlık imtiyaz bedeliyle sözleşme imzaladı.

TCMB verileri: Bankacılık mevduatı 483 milyar lira arttı

TCMB verilerine göre bankacılık sektöründe toplam mevduat, 24 Temmuz ile biten haftada 483 milyar lira artış göstererek 32 trilyon lirayı aştı.

Orta Batı Yağışları Soya Fasulyesi Fiyatlarını Baskılıyor

ABD Orta Batı’sındaki iyileşen hava koşulları, verim endişelerini azaltarak CBOT soya fasulyesi vadeli işlemlerinde düşüşe yol açtı.

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Bir Yorum Yazın