Nasmed Ertelenmiş Vergi Etkisiyle Gelen Net Zararı Açıkladı

B
Haber Merkezi
Paylaş
Önemli Uyarı: Bu haber, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan bildirim esas alınarak oluşturulmuştur. Yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Bağlayıcı metin aşağıdaki orijinal KAP bildirimidir.

Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri Ticaret A.Ş. (EGEPO), 2026 yılının ilk yarısına ilişkin finansal tablolarda ortaya çıkan ertelenmiş vergi etkisiyle gelen net zararı Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi.

TFRS ve Vergi Kanunları Arasındaki Fark

Şirketin KAP’a yaptığı 1637445 numaralı 25 Temmuz 2026 tarihli özel durum açıklamasına göre, 30 Haziran 2026 tarihli özet finansal tablolarda hasılat 956,57 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı döneminin (782,68 milyon TL) üzerinde. Esas faaliyet kârı ise 51,12 milyon TL olarak hesaplandı; 2025’in ilk yarısındaki 23,26 milyon TL’nin iki katından fazla.

Fakat tablonun alt kısmına indiğinizde farklı bir hikâyeyle karşılaşıyorsunuz. Dönem, 31,57 milyon TL vergi öncesi kâr elde etmesine rağmen, 87,75 milyon TL tutarında bir ertelenmiş vergi gideri muhasebeleştirildi. Bu devasa gider kalemi, şirketin 61,63 milyon TL net zarar açıklamasına yol açtı. Bir yıl önce aynı dönemdeki net zarar 2,59 milyon TL idi.

Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Zarar

Peki bu 87,75 milyon TL’lik devasa vergi gideri neden ortaya çıktı? Şirket, iki temel neden olduğunu açıklıyor. Birincisi, yüksek enflasyon ortamında zorunlu olan TMS 29 ‘Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama’ standardının uygulanması. Bu uygulama, maddi duran varlıkların defter değerleri ile vergi mevzuatına göre belirlenen değerleri arasındaki farkları (geçici farkları) artırıyor. İkinci neden ise, yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki indirimli kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin olarak daha önce bilançoya kaydedilen bir ertelenmiş vergi varlığının (bir tür vergi kredisinin) kısmen azalması.

Kritik nokta şu ki, bu 61,63 milyon TL’lik net zarar, şirketin kasasından çıkan gerçek bir para değil. Bu, tamamen muhasebe standartlarından kaynaklanan muhasebesel bir farklılık. Vergi kanunlarına (Vergi Usul Kanunu’na) göre bakıldığında ise hikâye tamamen değişiyor. Şirketin 2026’nın ikinci çeyreğine (1 Ocak – 30 Haziran) ait geçici vergi beyannamesi, ticari bilanço kârının 116,11 milyon TL, kanunen kabul edilmeyen giderler sonrası dönem kârının ise 119,11 milyon TL olduğunu gösteriyor.

Bu kâr üzerinden hesaplanan 5,44 milyon TL geçici kurumlar vergisi, şirketin yasal defterlerine göre aslında kârlı bir dönem geçirdiğini teyit ediyor. KAP açıklaması, bu durumu şirketin dönem içindeki esas faaliyet performansında veya nakit yaratma kapasitesinde bir bozulma olmadığı şeklinde yorumluyor. Özetle, TFRS raporlamasındaki net zarar ile Vergi Usul Kanunu’na göre hesaplanan kâr arasındaki uçurum, tamamen enflasyon düzeltmeleri ve vergi teşviklerinin muhasebeleşmesinden kaynaklanan teknik bir ayrışma. Şirket, bildirimde yer alan tüm bilgilerin SPK mevzuatına uygun, defter ve kayıtlara tam olduğunu beyan ediyor.

Yatırım Tavsiyesi Değildir. Bu haber, KAP bildirimi esas alınarak oluşturulmuştur. Bağlayıcı metin orijinal KAP bildirimidir.

Orijinal KAP Bildirimini Görüntüle
B
Haber Merkezi

Borsabulten.com, borsa, döviz, altın, kripto para ve ekonomi dünyasındaki son gelişmeleri anlık olarak okuyucularına sunan bağımsız bir haber platformudur. Piyasalardaki hareketleri yakından takip eden editör ekibimiz, yatırımcılar için değerli bilgileri tarafsız ve hızlı bir şekilde paylaşmayı hedefler.

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Bir Yorum Yazın